Tips 1:  Sjekk din kommunes lover og regler.

Før du kan gjenåpne eller planlegger å åpne din uteservering for første gang, må du sjekke lokale forskrifter og reguleringer. Du må kanskje innhente spesifikke tillatelser eller følge visse retningslinjer for å ta i bruk ønsket uteareal. Enkelte ganger trenger man ofte å søke om skjenkebevilgning spesifikt for planlagt uteservering, utover den man allerede har fått utstedt for serveringsstedet sitt. Og selv om du vet at eiendommen din var godkjent i fjor, er det likevel en god idé, å sjekke lokale lover og ordninger før du åpner den igjen. Forsikre deg om at ingenting har endret seg eller blitt lagt til disse forskriftene det siste året. Gjør dette med en gang, jo før jo bedre, så du har tid til å tilpasse deg eventuelle endringer, før planlagt åpningsdato.

7 tips til deg som åpner uteservering | NICHE Interiør & Storkjøkken

Tips 2:  Øk bemanningen.

Vi anbefaler på det sterkeste å øke personalet per skift, for å imøtekomme mengden bord du planlegger til din uteservering. Spør gjerne dine nåværende ansatte og lytt til deres ønsker om ekstraskift/vakter, men bruk også sosiale medier og jungeltelegrafen og utlys stillinger som serveringshjelp for sommersesongen. Uansett hvordan du løser det, er det viktig at både nye og nåværende ansatte er skikkelig opplært i hvordan de skal betjene gjestene ved uteserveringen, inkludert oppsett av bord og hvordan man rengjør og i sær hvordan en forholder seg til force-majeure restriksjoner. Med fullbooket uteservering følger også økt press på kjøkkenpersonalet. Vurder også her om du kanskje vil måtte øke antall kokker, eller om en enklere meny kanskje kan være vel så lønnsomt.

7 tips til deg som åpner uteservering | NICHE Interiør & Storkjøkken

Tips 3:  Rengjør og hold vedlike.

Når du forbereder deg på å åpne uteserveringen din for sesongen, er det viktig å få ryddet opp. Skikkelig. Mye kan skje i løpet av høst- og vintermånedene, og spesielt i dette værutsatt landet. Tøft vær i løpet av de kaldere månedene kan skade eller gi slitasje på gulvet ditt, slite på malingen eller overflaten, eller produsere sprekker i betong som kan være farlig eller gjør bordene ustabile. Forsikre deg om at terrassen din ser flott ut før du åpner den offisielt, enten det er å plukke opp søppel i nærområdet, bytte ut eventuelle løse bord eller male / beise det. Hvis det er noen busker eller trær i nærheten av terrassen din, er det en god idé å få trimmet det. Du vil ikke ha fallende blader eller at det drypper sommerregn fra trærne, som er med på å forstyrre gjestenes opplevelse.

7 tips til deg som åpner uteservering | NICHE Interiør & Storkjøkken

Tips 4:  Kjøp utemøbler og dekor for norske forhold.

Hvis du trenger å oppdatere uteservering din (eller hvis uteområdet ditt er helt nytt og du kjøper alt for første gang), må du sørge for at alle bordplater, bordunderstell, stoler og innredning tåler utendørs bruk. Sørg for at møblene du velger er passende for ditt nye eller etablerte konsept og er i samsvar med møblene og interiøret i hoveddelen av restauranten din.

Se utvalget av utemøbler til restaurant og hotell her 

7 tips til deg som åpner uteservering | NICHE Interiør & Storkjøkken

Tips 5:  Sjekk dine terrassevarmere/varmelamper.

Terrassevarmer og andre varmelamper til uteserveringen, er en ganske rimelig investering og som gjør at dine gjester kan hygge seg litt ekstra, selv på kjølige sommerdager og netter. Kanskje de kan oppleve solnedgangen under måltidet, uten å måtte bekymre seg for å ha på jakken for å holde seg varm, eller nyte nattehimmelen utover høstmånedene til et godt måltid og drikke! Terrassevarmere er også en god investering rett og slett fordi det gir deg muligheten til å holde uteserveringen åpen til langt ut på høsten.

Se utvalget av varmelamper til restaurant og hotell her

7 tips til deg som åpner uteservering | NICHE Interiør & Storkjøkken

Tips 6:  Hev dine parasoller!

Dette er et must for et hvert utendørs restaurantområde. Parasoller hjelper ikke bare med å holde gjestene kjølige på de varmere dagene i sesongen, men de vil også beskytte gjestenes øyne mot solskinnet eller refleksjoner fra sølv og glass. Det er ingenting som er så frustrerende som å prøve å nyte et måltid i godt selskap og bli distrahert av solen i øynene. Hvis parasoller ikke passer inn til resten av innredningen din, bør du vurdere å installere en markise (uttrekkbar eller lignende) for å skape litt nyanse.

7 tips til deg som åpner uteservering | NICHE Interiør & Storkjøkken

Tips 7:  Markedsfør deg riktig.

Skilting ved inngangspartiet ditt for å orientere gjestene om muligheten for ledige bord og stoler er viktig – spesielt hvis din uteservering er bak eller i et område som forbipasserende kanskje ikke ser fra fortauet. Er virksomheten din aktiv på sosiale medier, er det naturlig å legge ut solfylte bilder av uteserveringen din, eller noe på menyen. Post på Facebook, Twitter, Instagram eller hvor som helst du når dine følgere best. Vær litt unorsk og sørg for å nevne i innlegget ditt hvor populær uteserveringen din har vært i løpet av sommeren, og be dine følgere tagge stedet ditt eller bruke etablerte hashtags for stedet.

7 tips til deg som åpner uteservering | NICHE Interiør & Storkjøkken