Ved spesielle anledninger og høytider som julebordet, konfirmasjoner også videre, er god organisering av kjøkkenet ditt, helt essensielt. Gjennom god planlegging og omstrukturering av arbeidssonene og/eller spesifikke oppgraderinger av maskinpark, er du sikret en vellykket håndtering av disse arrangementene. Sagt på en annen måte, man bør se på én løsning for alle typer serveringer.

Fordeler med god organisering

 • Raskere servering
 • Fornøyde ansatte og kunder
 • Positive anmeldelser/rykte
 • Tilbakevendende kunder

I denne artikkelen får du gode råd fra vårt storkjøkken-team rundt strategisk innredning av ditt proffkjøkken, for de periodene med høyest belastning og trykk.

Organisere storkjøkken for høytidene | NICHE Interiør & Storkjøkken

Valg av utstyr

Storkjøkkenutstyr som kombidampere, koketopper, kjøleskap og rustfri innredning, er designet for steder som produserer og tilbereder store mengder mat og måltider. Da er det viktig med nok plass og kapasitet for de mest travle periodene. Avhengig av størrelsen ved din restaurant eller spisested, med tanke på antall gjester og besøkende, bør du velge utstyr som er riktig for deg og dine behov. Ser en at volumet på spisegjester potensielt vil øke ved høytidene, og det kan påvirke produksjonen på kjøkkenet negativt, bør du vurdere å investere og oppgradere. Både for dine ansattes del og besøkende.

Å skape en komplett kjøkkenlinje er en prosess som vi anbefaler at det brukes tid på. Med et stor utvalg produsenter og leverandører på markedet er det viktig at maskinene du velger passer til ditt formål og type oppsett. Når vi tegner større kjøkkenprosjekter for våre kunder er den italienske produsenten ATA den vi foretrekker og anbefaler. ATAs 600, 700 og 900-serie er utviklet for alle typer proff kjøkken – felles for alle maskinene er at de har høy effekt og tekniske, innovative løsninger.

Hygiene er selvsagt en viktig brikke i driften av et storkjøkken, spesielt i en tid hvor korona har lagt føringer for renslighet og smittevern ved serveringssteder. Velger du rustfritt stål, velger du hygienisk materiale som er enkelt å rengjøre og som oppfyller bransjestandardene for matlaging.

Organisere storkjøkken for høytidene | NICHE Interiør & Storkjøkken

Viktigheten av god organisering

Organisering av et storkjøkken har mye å si for effektiviteten uansett størrelse. Utnyttelse av plassen er spesielt viktig for små kjøkken og kjøkken som har en uvanlig form. En av de vanligste designstrategiene er å lage et sonekjøkken hvor man sprer arbeidsflyten over forskjellige soner og hver sone har sin spesifikke funksjon i matlagings- og serveringsprosessen.

De viktigste hensynene er:

 • Preparering av råvarer
 • Matlaging (kjøtt/vegetar/allergener)
 • Oppdekking og servering
 • Rengjøring/vask
 • Oppbevaring

Skap en effektiv arbeidsflyt

Riktig utstyr og oppsett er en stor del av organiseringen på et kjøkken, men det er også viktig med en effektiv arbeidsflyt for kokkene og servitørene. Dette må tilpasses til ditt serveringssted, men det er noen retningslinjer man bør følge:

 • Sørg for at kokkene kan utføre sine oppgaver med minimale hindringer
 • Ha tydelige “gangveier” og bruksanvisninger for ansatte
 • Hold servering av mat og drikke adskilt
 • Selvfølge for mange; Fyll opp oppvaskmaskinen underveis!
 • Registrer matsvinn for fremtidige bestillinger og leveranser

Spesielt i høysesong vil et tydelig system støttet av et godt oppsett forbedre arbeidsflyten til de ansatte og servicen til kundene i stor grad.

Ta kontakt

I vårt sortiment finner du maskinene og utstyret som forenkler din hverdag og skaper flyt i produksjonen. Du bestiller enkelt det du trenger på nett, eller kontakt oss angående større prosjekter.

Nytt prosjekt?