Storkjøkkenutstyr for restaurant og gatekjøkken: Den ultimate sjekklisten.

Har du det nødvendige utstyret til ditt storkjøkken og ellers utstyret du trenger til den daglige driften? Kryss av denne listen for å sikre at restaurantkjøkkenet ditt, er klart til å øke omsetningen ytterligere.

Hvilket utstyr anbefales til en restaurant eller gatekjøkken?

Skal du til til å åpne en ny restaurant, eller trenger å tenke nytt med dagens løsning? Det er masser av ting å tenke på i den forbindelse, og ingen restauranter vil fungere helt på samme måte. Alle er forskjellige. En avgjørende faktor for å lykkes og sikre en god investering, er å lage en utstyrsliste for ditt storkjøkken, som gjenspeiler bedriftens behov. En restaurant, bar elle kafé trenger alle ulikt utstyr for å sikre at teamet ditt kan tilberede, lage mat, bake, vaske og generelt utføre de kulinariske aspektene ved restauranten, dag ut og dag inn.

Denne listen over kjøkkenutstyr til restaurant og storkjøkken, tar for seg de primære typene du trenger for å drive et storkjøkken og avhenger av hvilke type serveringssted du har:

 • Ovner:
 • Konveksjonsovn / Kombidamper
 • Bake off ovn
 • Pizzaovn
 • Standard stekeovn elektrisk eller gass.
 • Bearbeiding / Preparering av mat:
 • Grønnsakskutter
 • Juicepresser
 • Kjevlemaskin
 • Eltemaskin
 • Kjøkkenmaskin
 • Pastamaskin
 • Vakuumpakker
 • Blender / Isknuser
 • Milkshakemaskin
 • Kjøttskjærer
 • Stavmikser
 • Kjøl- og fryseprodukter
 • Arbeidssdisker / stasjoner
 • Frysere og kjøleskap
 • Kjølerom / Fryserom
 • Garnityrkjølere
 • Isbitmaskiner
 • Vinskap
 • Dry ager skap
 • Blåsekjølere
 • Back-bar skap
 • Kok – og stekeutstyr:
 • Flatgrill / Burgergrill
 • Frityr
 • Induksjonsplate
 • Kebabmaskin
 • Kokebord
 • Pastakoker
 • Pommes frites varmer
 • Pressgrill
 • Riskoker
 • Salamander
 • Vanngrill
 • Lavasteinsgrill
 • Oppvask til storkjøkken:
 • Underbenk oppvaskmaskin
 • Glassvaskere
 • Hetteoppvask
 • Grov oppvask
 • Tunnell oppvaskmaskin
 • Hygiene / Renhold:
 • Oppvaskbenker
 • Skyllekum
 • Vaskeutstyr
 • Håndvasker
 • Vannlekebenk
 • Oppvasktralle
 • Avfallssystem
 • Geidervogn
 • Desinfisernende dispenser
 • Romdeler
 • Lagring:
 • Oppbevaringsstativer
 • Rustfrie hyller og benker
 • Kjølerom / Fryserom

Din utstyrsliste er en avgjørende del for planlegging av den nye virksomheten din, og den vil hjelpe deg med å definere kostnadsdelen av forretningsplanen din.

industrikjøkken med ovn og frityr og kjøledisker

Ting du bør vurdere før du kjøper utstyr til ditt storkjøkken:

Et storkjøkken uansett om det er hotell-, kantine-, restaurant- eller gatekjøkken, trenger en mengde, men riktig utstyr for å drive lønnsomt. Det er mye som skal utføres i forbindelse med oppstart, men ikke skynd deg med beslutninger rundt type storkjøkkenutstyr. Ta deg tid til å vurdere hva du trenger til din plass og ditt restaurantkonsept, hva du har råd til og hvem du vil kjøpe det fra.

Når du kjøper restaurantkjøkkenutstyr, se etter varer av høy kvalitet som tåler konstant bruk gjennom flere år. Vurder å lease produktene for å gjøre kjøpet mer håndterbart. Sørg for at utstyret til spisestedet du velger gir mening for kjøkkenoppsettet og flyten du ser for deg, for selve matlagingen.

Før du utarbeider listen for utstyr til storkjøkkenet, bør du vurdere følgende:

gatekjøkken med storkjøkkenutstyr og disk

1. Kvalitet

Når du kjøper storkjøkkenutstyr, start med å se på kvaliteten. Vurder om utstyret med fordel bør være helt nytt eller kan kjøpes brukt. Hvis det er nytt, er det fra en annerkjent produsent? Hvor er den laget? Hva er den laget av? Hvor raskt kan de levere? Hvis du vurderer å kjøpe utstyret brukt, bør du ta i betraktning hvor gammelt utstyret er, hvor det kommer fra, og hva slags stand det er i. Vurder hvilke typer restaurantutstyr du kommer til å bruke oftest. For produktene med hyppigst bruk, bør du vurdere å kjøpe de med best kvalitet, som lommeboken kan tåle.

2. Plasshensyn

Før du investerer i nytt storkjøkkenutstyr, bruk litt tid på å se på plantegningene. Tenk på hvordan personalet ditt vil bevege seg rundt i rommet og vurder hvordan kjøkkenet ditt skal innredes. Finn ut hvor mye plass du har til alt du trenger. Målet er å oppnå en effektiv layout som flyter godt uten å at det blir trengsel . Ikke glem å sjekke dimensjonene til hvert av produktene på listen, for å sikre at du får dem inn gjennom dørene og inn på kjøkkenet, og at det er høyde nok til taket, spesielt viktig med tanke på kjøleskap og fryserom.

Kompakt kantinekjøkken med storkjøkkenutstyr

3. Prissetting

Prissetting er en viktig faktor når du kjøper restaurantutstyr. Tenk først over hvilket utstyr som er viktigst for deg. Storkjøkkenutstyret som du vet du kommer til å bruke hver dag, vil koste mer, da du vil gå for bedre kvalitet på disse. For alt det andre, tenk på måter du kan spare penger på, for eksempel ved å se etter flerbruksutstyr som kan gjøre flere jobber i én. Et eksempel er en kombidamper, som kan lage mat ved konveksjon, damp eller en kombinasjon av begge. En annen måte å få en god pris, er å kjøpe brukt – bare sørg for at du inspiserer utstyret grundig før du kjøper.

4. Enkel i bruk og enkel å rengjøre

Uansett hvilket utstyr til ditt kommersielle kjøkken du kjøper, må det være praktisk og funksjonelt for dine kokker å anvende det, dag ut og inn. Utforsk produktene i nettbutikken, sjekk ut produktdatablad, se videoer på nettet, eller snakk med kunderservice online eller selgerene. Når det gjelder rengjøring, ta deg tid til å gjennomgå hvordan du rengjør utstyret daglig, ukentlig og månedlig, slik at du effektivt kan planlegge tilleggsarbeid for personalet. Utstyr laget av rustfritt stål er spesielt enkelt å vedlikeholde og reduserer sjansen for å at bakterier får fotfeste. Tilslutt, sjekk etter at ustyret oppfyller alle sikkerhetssertifiseringer.

steking av pommes frites i frityr på restaurant

5. Velge riktig leverandør

Å velge riktig leverandør av storkjøkken- og restaurantutstyr er en forutsetning for at du får utstyr av høy kvalitet som du kan stole på. De mest profesjonelle leverandørene vil hjelpe deg å velge riktig – både igjennom en informativ nettbutikk som gir deg nok argumenter at du selv kan foreta valgene, eller at de har selgere du kan snakke med som kan komme med forslag og alternativer. I vår nettbutikk niche.no forsøker vi å gi deg nok info om produktet så du selv gis mulighet til å handle på egenhand. Sørg i tillegg for å spørre om hjelp til installasjon samt retningslinjer for vedlikehold på produktene og om leverandøren har en serviceavtale og kan skaffe deler. For det hender kan skje en dag, at ustyret trenger service. 

6. Investér i en teknisk tegner for storkjøkken og restaurant.

Om du bygger en ny restaurant eller totalrenoverer kjøkkenet, kan det å ansette en profesjonell kjøkkenplanlegger, være til stor hjelp for å finne ut hvilken type restaurantutstyr du trenger. En teknisk tegner og prosjektleder vil snakke med deg om konseptet og menyen, og deretter hjelpe deg med å designe et kjøkken som gir mening for rommet ditt og maten du skal lage. De kan også hjelpe deg med å styre deg unna kjøkkenutstyr du ikke trenger, og sparer deg for verdifull plass og penger.

teknisk plantegning av storkjøkken og restaurant

7. Se etter leasingmulighet

Å åpne en restaurant er dyrt, og å kjøpe restaurantkjøkkenutstyr er intet unntak. Leasing av restaurantutstyr kan være et godt alternativ som en del av din restaurantforretningsplan. Leasing gjør det mulig å betale månedlig for storkjøkkenutstyret ditt, i stedet for alt på en gang, og frigjør kapital til andre utgifter. Leasing kan til og med være fradragsberettiget som en driftskostnad.

En annen fordel med å lease utstyr til storkjøkken er muligheten for å levere tilbake utstyret ved utløpet av leieperioden. Om virksomheten blomstrer, så har du sannsynligvis også en frikjøpsmulighet, avhengig av leievilkår og kreditt. Potensielle ulemper er at ikke alt utstyr og rekvisita kvalifiserer for leasing, som bestikk og rengjøringsmateriell. Det kan også hende du må får høye renter og gebyrer ved for tidlig oppsigelse. Les mer om vår leasingmulighet med Ikano her – Du kan også velge leasing som betalingsmåte i nettbutikken.

Storkjøkkenutstyr for restaurant og gatekjøkken - Den ultimate sjekklisten for 2023. | NICHE Interiør & Storkjøkken

Vi tilbyr leasing!

Hos oss tilbyr vi leasing gjennom Ikano Bank. De fleste typer driftsutstyr kan leiefinansieres, men leieobjektet må være en selvstendig enhet som skal kunne avskrives.

Leie betyr fleksibilitet og lønnsomhet for din bedrift og deles over en avtalt periode. Fristilt kapital kan benyttes til andre tiltak som kan skape vekst og inntjening. Hele investeringen kan normalt utgiftsføres og trekkes fra i regnskapet.

Handler du i nettbutikken, huker du av leasing som betalingsmetode i checkout og vi søker for deg.

Den ultimate inventarlisten for storkjøkken

Når du skal utstyre restauranten din, er storkjøkkenutstyret avgjørende. Tross alt er en restaurantkjøkkenet hjertet av driften. Sørg for at du vurderer menyen din og hva du skal lage fra dag til dag for å finne ut hvilke elementer på listen over storkjøkkenutstyr som er viktigst for kjøkkenet ditt.

Den følgende listen er ment å gi en oversikt over ulike typer maskiner og utstyr til storkjøkkenet, som du kan trenge til din restaurant, med ulike alternativer for hver kategori.

Ovner til storkjøkken

En solid ovn er sannsynligvis det første du tenker på når du tenker på utstyr for restaurantkjøkken. Men i motsetning til ovnene vi har i hjemmet, er kommersielle ovner designet med høyere effekt og større kapasitet og ment for bruk hele dagen.

Formålet med ovnen

Det finnes mange forskjellige typer kommersielle ovner, og hvilken type steke- og kokeovn du velger avhenger av hva du skal lage av mat. Velg en ovn basert på ønsket funksjon. Hvis du for eksempel driver en pizzarestaurant, fokuser søket på pizzaovner. For de fleste andre restauranter kan du se på flerbruksovner som kan gjøre flere jobber samtidig for å maksimere effektiviteten i rommet ditt.

Størrelse på ovnen

Ovner kan ta mye plass, og plass er en kritisk faktor i storkjøkkenet. Se på plantegningene dine for å bestemme hva du realistisk har plass til. Beregn deretter hvor mye mat du ser for deg å lage under åpningstidene, for å finne ut hva slags tilberedningskapasitet du trenger fra ovnen.

Ovnskvalitet

En proff stekeovn er en maskin som du helst bør bruke penger på. Når du vet hvilken type ovn du trenger, bruk litt tid på å gjennomgå forskjellige merker, serviceavtaler og brukeranmeldelser slik at du vet at du får den beste totalpakken før du investerer.

Fagor Professional ovner

Det er flere restaurantovn-produsenter, som er kjent for kvalitet, vi har valgt Fagor i vårt sortiment, som tilbyr årelang erfaring og solide ovner for proff kjøkken. Se etter respekterte merker som disse når du handler kommersielle ovner.

innsiden av ovn til storkjøkken

Typer ovner 

Konveksjonsovner er bygget med interne vifter som sirkulerer luft rundt selve maten. Dette bidrar til å eliminere «hot spots» og fremme jevnere matlaging, noe som kan være spesielt nyttig for bakevarer som kaker og kjeks. Konveksjonsovner er også nyttige for steking, risting og dehydrering av mat.

Kombidampere er en blanding av en dampkoker og en konveksjonsovn i ett. Kombidamper eller kombinasjonsovner, kan dampe, steke, bake med mer. Disse er nyttige for kjøkken med begrenset plass som krever litt allsidighet med tanke på menyen.

Pizzaovner er som navnet tilsier – det beste for å lage pizza. Det er fordi de kan nå svært høye temperaturer, perfekt for å lage pizza raskt, og få den ønskelige sprø, flekkete skorpen og smeltet ost på kort tid.

 

bildet av kombidamper og konveksjonsovn fra Fagor professional

Type kjøkkenserier

En serie defineres som en linje av flere storkjøkkenmaskiner, som gir muligheten til å tilberede en rekke ting over elektrisk varme eller gassdrevet flamme. Man pleier å skille linjene mellom følgende: gass-serier og elektriske serier.

Gass serie

Gass-serier brenner levende flammer, som gir større hastighet til matlagingen og presisjon enn elektriske brennere. Gass er også en fordel ved strømbrudd. Gassovner kommer imidlertid med risiko for brann eller gasslekkasjer, og de kan også være vanskeligere å rengjøre.

Elektrisk serie

Elektriske komfyrer gir jevnere matlaging og er lettere å holde rene, men tar lengre tid å varme opp og gir en høy strømregning.

Ventilasjon

Uansett hvilken type serie du velger, sørg for å planlegge for riktig kjøkkenventilasjon når du legger plantegner kjøkkenet ditt. Et restaurantkjøkken kan være overfylt og trangt. Å sikre riktig luftstrøm vil gjøre plassen mer komfortabel samtidig som den sikrer bedre luftkvalitet.

Når du bygger ut et ventilasjonssystem, tenk på utformingen og størrelsen på kjøkkenet ditt. Du vil at en ventilasjonshette skal oppfylle sikkerhetsforskrifter, samtidig som den gir nok kraft til å flytte luft gjennom og ut av kjøkkenet.

Når det kommer til ventilasjon av restaurantkjøkkenet, bør du vurdere ventilasjonsluftvolumet, som måler hastigheten som luften ventileres med gjennom kanalene dine. Matlaging over åpen ild på en grill eller gasskomfyr krever en større luftmengde enn å tilberede pasta eller kokende suppe. Et annet aspekt ved ventilasjon å tenke på er statustrykk, eller motstanden luften møter når den beveger seg gjennom kjøkkenrommet. Mindre motstand betyr mer energieffektivitet og bedre generell luftkvalitet.

 

Gass koketopper til restaurant og storkjøkken

Bearbeiding

Bearbeidingsmaskiner for tilberedning av mat

Prepping av råvarer til menyen, er et must i travle restaurantkjøkken, og gjør det enkelt å kutte, hakke, blande, blende og lage purèer av en rekke ingredienser. En foodprosessor er nyttig for å lage dressinger, dipper, sauser eller bare skjære opp grønnsaker.

Det er forskjellige typer kjøkkenmaskiner du kan se etter når du kjøper denne typen bearbeidingsmaskiner.

Den klassiske kjøkkenmaskinen

Dette er samme type matprosessor de fleste hjemmekokker kjenner til. Kjøkkenpersonalet velger ganske enkelt sitt foretrukne blad, slipper ingrediense oppi og samle den i den medfølgende bollen.

Blendere og miksere

Et kjøkken hvor det produseres bakevarer som brød, kaker eller pizza, vil mest sannsynlig trenge en kommersiell mikser. Proff miksere er designet for å håndtere hyppigere bruk og en større mengde ingredienser på en gang.

Stavmiksere

Håndmikser er som navnet tilsier, håndholdte apparater også kjent som stavmiksere, med et langt vertikalt håndtak og skarpe roterende kniver i bunnen. Disse er ideelle for å raskt blande supper og sauser, hakke opp ingredienser eller emulgere dressinger uten å måtte helle ingrediensene i en separat blender eller foodprosessor.

Eltemaskiner

Eltemaskin er de beste mikserne for bakerier eller pizzeriaer – det vil si restaurantkjøkken som trenger å kjerne ut en god del deig, røre eller saus på daglig basis. Disse enorme og kraftige mikserne står på gulvet og har kraften til å blande store mengder ingredienser raskt.

eltemaskiner til bakeri og pizzarestaurant baking

Oppskjærermaskin og kuttere

Å lage mat på et storkjøkken kan være en kjedelig jobb. Kommersielle oppskjæremaskiner gjør mesteparten av arbeidet og kan spare personalet for mye tid under forberedelsene, spesielt på kjøkken som kjører mange charcuterie-fat eller delikatessesmørbrød. Matskjærere, kjøttsag og lignende, er også sentralt utstyr for delikatessedisker i dagligvarebutikker eller spesialforhandler av kjøtt- og ostebutikker.

Når du velger den typen maskin som passer best for restaurantkjøkkenet ditt, bør du vurdere menyen din først. Hvis du stadig skal skjære kjøtt, oster eller produsere, gå for en modell med mest mulig kraft, for å tåle konstant bruk. Sjekk også ut skjæremaskinens bladsett og sørg for at størrelsen fungerer for typen mat du skal skjære og sluttresultatet du leter etter. Noen kuttere kommer også med grønnsaksbeholdere.

Matlagingsdisker og skjærebrett

Tilberedningsbord, rustfrie benker og skjæreflater er avgjørende for ethvert storkjøkken og kommer i forskjellige størrelser. Velg tilberedningsflater laget av rustfritt stål, som holder mot korrosjon, ikke absorberer bakterier fra mat og safter fra fjærkre eller annet kjøtt, og tåler de harde rengjøringsmidlene som brukes i storkjøkken.

Det kan være praktisk å skaffe seg rustfrie benker som har plass til små kjøleskap under seg, for enkel tilgang til råvarene.

Når det gjelder skjæreflater, velg enten skjærebrett av plast eller tre. Plastplater er lettere å rense, men kan utvikle dype riller som kan skjule bakterier. Treplater er generelt vanskeligere å rengjøre enn plastplater, men utvikler ikke spor like lett.

Et fargekodet system for skjærebrett bidrar til å forhindre krysskontaminering. Mange restaurantkjøkken bruker rødt for kjøtt, gult for kylling, grønt for grønnsaker og blått for fisk og sjømat.

 

kokk som tilbereder mat på restaurantkjøkken

Kjøl- og frys

Fryse- og kjøleskap

Alle storkjøkken må ha et kjølesystem av en eller annen type. Uten kjøleskap overlever ikke ingrediensene dine. Frysere er også avgjørende for lagerstyring. Det er mye mer kostnadseffektivt å kjøpe 300 biffer og fryse dem enn å kjøpe 10 biffer hver dag.

Industrielle kjøleskap og kjølerom, er designet for å møte de unike behovene til næringsmiddelindustrien. For eksempel har de muligheten til å avkjøle store gryter med saus til en sikker temperatur på rekordtid, så de er et nøkkelkjøp for enhver mathåndteringsoperasjon. Du må velge mellom innen rekkevidde-enheter og «walk-in»-enheter.

Selv om walk-in kjøleskap og frysere har mer lagringsplass – og kan spesialbygges for å passe ethvert kjøkken – trenger mindre gatekjøkkener kanskje ikke en walk-in enhet. Det er til og med utendørs kjøling og frysing tilgjengelig hvis innvendig plass er et problem.

Sørg for å søke profesjonell installaringssassistanse når du installerer kjøleenheten din, og sjekk vedlikeholdskravene, da de kan være kostbare å reparere.

Isbitmaskin

Enten du serverer drinker i baren eller sørger for at hver gjest har et kaldt glass vann når de setter seg ned, trenger du en pålitelig proff isbitmaskin. Se etter en ismaskin med en isbeholder slik at isen hele tiden er klar for personalet ditt til enhver tid. Vurder i tillegg hvilken type is du trenger, for eksempel terningformet eller kjegleformet type, avhengig av bruken.

kjøleskap og fryseskap til restaurant bar og gatekjøkken

Steking

Gass- eller elektrisk grill

Ønsker du å lage den perfekte biff eller burger? Det vil du om du velger flatgrillen også kjent som burgergrillen. Disse kommer med en ekstra lang flat stekeflate designet for å lage deilige, saftige hamburgere

Hovedproblemet når du velger en grill til restauranten din er plass. Hvis du har en utendørs terrasse, kan du velge en kommersiell utendørs kullgrill, men det som lønner seg og som står alle årstiden er en flatgrill eller kullgrill innendørs. 

Hvis det å ha en grill er viktig for restaurantens matkonsept, sørg for at du har plass til det – og minst like viktig er at det er god nok ventilasjonen for det.

Kjøkkenredskaper til kokken

Vurder hvilket småutstyr til selve matlagingen du trenger for hele menyen. Gryter i alle størrelser, sautépanner, smakeskjeer, mikseskjeer, stekepanner, kasseroller, visper, fiskespader, øser, boller i alle størrelser, klemflasker, benkskraper osv. – listen er lang og varierer mye avhengig av hvilken type mat du ønsker å lage. Du trenger også flere av hver enhet enn du tror. Selv om oppvaskmaskinen din kan være den mest effektive som finnes, vil det fortsatt være tider når alle sautépanner er skitne, selv om det bare er i noen få minutter.

Serveringsutstyr

Hvis det ikke er noe å servere maten på, er det ingen restaurant. Du trenger tonnevis av bestikk, tallerkener, boller, serveringsbrett, kopper og glass. Tenk på antall bord du kan få plass til i restauranten din og hvor mange gjester du håper å servere hver kveld, når du tar hensyn til hvor mye du skal kjøpe. I det kaotiske miljøet som det til tider er med et travel restaurant, er det ikke uvanlig å miste en tallerken eller et glass. Sørg for at du har flere tilgjengelig.

kokk med smakeskje som lager mat på restaurant i stekepanne

Hvor finner man restaurant- og storkjøkkenutstyr?

Når du nå vet hva du trenger til restauranten din, er det på tide å begynne å gjøre innkjøpene av utstyret ditt. Dette kan være en overveldende oppgave, spesielt hvis du ser på kostnadene ved å kjøpe nytt storkjøkkenutstyr på en gang. Se derfor etter gode tilbud på maskiner til storkjøkken og bruk nettet aktivt til å lese deg opp om produktene. Tenk kapasitet, tåler strømnettet på stedet mitt maskinene, trenger jeg ekstern hjelp til installasjon, og hvordan er garantien på produktene? 

Listen er lang, men vi i NICHE er her for å hjelpe deg med prosessen.