Steg 1 – Utarbeid en meny du elsker selv.

Menyen dikterer alt i restauranten din. Utvikle en meny som består av mat du liker!

Start med å lage et tema for menyen. Du vil at maten skal skille seg fra konkurransen i ditt nærområde. Skriv ned med noen få ord, hva du ønsker å oppnå med denne menyen. Ta med kjøkkensjefen din om du ikke er det selv, for å hjelpe deg med denne prosessen. De har idéer og tanker rundt kjøkkenoppsett basert på tidligere erfaring.

Hold listen over menyvalg så kort som mulig. For mange menyelementer forvirrer kundene. Restaurantbesøkende liker det best, når de kan velge måltidet på to minutter eller mindre.

Vurder også priser når du utvikler menyen. Prisene dikterer hvilke ingredienser du bruker og hvordan du setter opp kjøkkenet for å enklest sette sammen disse ingrediensene.

 

uteservering meny utendørs servering

Steg 2 – Det meste handler om rommet.

Ja, det ville være fint om kjøkkenet ditt var stort og lyst og fullt av nyttige kvadratmetere. Men å sette opp en storhusholdning med full service på et lite sted er definitivt mulig. Du må bare utnytte den plassen klokt.

Det er tre vanlige designstrategier for kommersielle storkjøkken. Utformingen du velger, avhenger av dine preferanser, kokkens preferanser og menyen. La oss se nærmere på typiske oppsett av storkjøkken.

Soner

Et sonekjøkken sprer arbeidsflyten over forskjellige soner i rommet. Hver sone har sin egen spesifikke funksjon. Og for hver sone har man ansatte som har spesialisert ser for gitte området.

De fleste sonekjøkken har et område med mye benkeplass for matlaging. Dette er hvor du måler ingredienser, skjærer kjøtt, kutter opp grønnsaker, marinerer osv.

Kokesonen kan være et enkelt oppsett med grill, koketopp og frityrgryter. Eller det kan være mer komplisert, med flere forskjellige ovner, kokeplater og ander typer storkjøkkenmaskiner. Alt avhenger igjen av menyen din.

3 Tips For Å Lykkes Med Ditt Storkjøkken I 2023 | NICHE Interiør & Storkjøkken


Samlebånd

En samlebåndstasjon er ypperlige for kjøkken som tilbereder mange av de samme typene retter. For eksempel bensin og kiosker, pizzeriaer og burgerrestauranter.

Det er også et flott alternativ hvis du har fokus på å gi rask service. Det er mindre tid mellom hvert trinn i tilberedningen, slik at maten blir ferdig raskere.

Samlebåndet ditt trenger ikke å være i en “linje”, da mange kjøkken ikke er store nok til å ha en slik rett linje. En løsning er å sette alt opp alle tallerkner i en sirkel når du har lite plass.

Øyer

Øykjøkkenet er en variant på både tilberednings- og sonekjøkken. Det fungerer rundt et sentrumsenter. Men bruker også omkretsen som en del av arbeidsområdet.

Sett opp øya som hovedforberedelses- og matlagingsområdet. Du vil ha det meste av kokeutstyret ditt i dette området. Bruk omkretsen for mindre viktige soner som lagring og sanitær.

Du kan også bruke øydesignet i et samlebånd. Lag en arbeidsflyt som starter på øya med forberedelse og matlaging. Overfør deretter til nærliggende tilberedningsstasjoner og til slutt samlebånd for hand out til kundene.

3 Tips For Å Lykkes Med Ditt Storkjøkken I 2023 | NICHE Interiør & Storkjøkken

Steg 3 – Det nødvendige kjøkkenutstyret.

Nå som menyen din er på plass og du har bestemt deg for den beste måten å organisere kjøkkenet på, er det på tide å se på viktig restaurantutstyr og hvordan det å ha riktig utstyr tilgjengelig, spiller en så viktig rolle i restauranters suksess. Det er noen hovedkategorier som hvert kjøkken trenger.

Oppbevaring

Du trenger både tørr og kald oppbevaring. Kommersielle kjøleskap og frysere kommer som kjølerom, frittstående varianter. De fleste kjøkken har mer enn en type kjøleskap.

Et stort kjøleskap fungerer som bulklagring. Veldig praktisk om du har muligheter for det. Om plassen er begrenset, vil et dobbelt eller enkelt fritstående kjøleskap gjøre jobben mer en godt nok.

Tørrlagerutstyr består som regel av skap i laminat og hyller i rustfritt stål. 

Se utvalget av profesjonelle kjøleskap her

 

kjøleskap fryseskap til restaurant og gatekjøkken
Et kjøleskap eller fryseskap dedikert til bruk ved et restaurant- eller gatekjøkken, er standard for alle typer storkjøkken.

Matlagingen 

Kokeutstyret skal være lett tilgjengelig for alle på kjøkkenet.

Spar plass ved å kjøpe en profesjonell ovn med kokeplater i toppen, induksjon elektrisk eller gass, med innebygde ovner under. 

Plasser stekestasjonen i nærheten av koketoppene eller grillen. Hvis du ikke planlegger å steke mye, kan en liten bordfrityr være det beste alternativet. Har du masse benkeplass, kan en frityr gulvmodell være det beste alternativet.

Avhengig av menyen din, kan det hende at kjøkkenet ditt trenger noe spesialutstyr. Dette inkluderer bake-off / kombidampere, pizzaovner, microbølgeovn, sandwich griller etc.

Invester også i gode varmelementer som varmelamper for å holde maten varm før den blir servert. 


Se utvalget av profesjonelle koketopper her

Se utvalget av kombidampere til storkjøkken  her

koketopper gasskoker restaurant kjøkken


Hygiene

Velg en kommersiell oppvaskmaskin som er stor nok til å håndtere den mengden oppvask du planlegger å kaste på den. Hvis du planlegger å servere mat i engangsbeholdere, trenger du kanskje ikke en veldig stor. De kommer i racked, transportbånd og under-counter varianter.

Du trenger også en vask. De fleste regelverk krever at restauranter har minst en vask med 3 rom. Velg en som har hyller i hver ende for å tillate tørking.


Se utvalget av profesjonelle oppvaskmaskiner her. 

oppvaskmaskin til kantine restaurant og gatekjøkken


Sikkerhet

Gulvmatter er avgjørende for kjøkkenets sikkerhet. De gir en solid, sklisikker overflate. Dette holder ansatte trygge når de løper rundt på kjøkkenet i en travel lunsjtid.

Du trenger også et skikkelig ventilasjonssystem for å trekke bort røyk og fett fra kjøkkenluften. Sjekk lokale forskrifter. De fleste restauranter og serveringssteder krever avtrekksvifte og ventilasjonsystem over kokeplassen.

Til slutt trenger du et brannvernsutstyr. Igjen, sjekk lokale forskrifter. Oppbevar brannslukningsapparater i nærheten av kokeplassen i tilfelle antenning av fett.

ventilasjon avtrekk restaurantkjøkken storkjøkken


Vi håper du har lært hvordan du setter opp et lite kommersielt kjøkken på riktig måte. Det er ikke en vanskelig oppgave når du deler den opp i de tre, enkle trinnene vi har nevnt her.

Start med menyen. Finn deretter ut hvilket kjøkkenoppsett som passer best for deg. Og til slutt, planlegg utstyrslisten din deretter.

Ønsker du at vi innreder ditt storkjøkken?  Kontakt oss her