Ingenting forlenger møbelets levetid som riktig rengjøring og vedlikehold. Etter å ha investert i nye møbler til bedriften, ser man frem mot å vise dem frem til sine kunder.  Vi ønsker selvsagt at gleden skal bli langvarig. Vær derfor bevisst på hvor møbelet plasseres, og ta hensyn til hvor hard bruk det blir når du velger overflatemateriale. Det fins møbelstoffer som er beregnet både for hard og vanlig bruk. Uansett hva du velger er vedlikehold helt avgjørende for hvor lenge møbelet holder. Slitasje vil det alltid bli, men dersom møbelet tas godt vare på og vedlikeholdes jevnlig, får det vesentlig lengre levetid.

Ofte stilte spørsmål

Spørsmål Generelt om vedlikehold
Svar

Takk for at du investerte i et produkt gjennom oss i NICHE. Hvert produkt er et originalt og unikt stykke håndarbeid. Vårt mål er at alle produkter oppfyller krav til restaurantbruk, samt design, kvalitet og funksjonalitet. De fleste av våre produkter er laget av naturlige materialer slik som tre, lær, ull, bomull etc. Dette er levende produkter som kan endre farge og fasong over tid.

Regelmessig møbelpleie forlenger livet av produktet, og gjør at møbelet ser nytt ut, selv flere år etter investeringen.

Spørsmål Optimale omgivelser for plassering av ditt produkt
Svar

Luftfuktighet (lavere enn 40% eller, høyere enn 60%) kan påvirke produktet negativt og kan i noen tilfeller forårsake deformasjon, skade på møbeltrekk eller ben/trevirke. Om produktet blir utsatt for direkte solskinn eller en annen varmekilde (peis, komfyr, oppvarming, radiator etc.), kan fargen endres, dens trestruktur , fasong eller tekstil kan sprekke. Dette er et vanlig fenomen som forekommer i miljøet du oppholder deg i.

Spørsmål Møbler av tre
Svar

Alle trematerialer som benyttes i vår kolleksjon har sin unike karakter og tekstur, noe som betyr at to identiske produkter kan ha noe forskjellig utseende på eksempelvis bordplater og stoler. Kvister i treverk er naturlig nok unikt for hvert enkelt tre og skaper følgelig sitt eget spill i utseende.

Behandler en treverk og tekstiler uten å følge våre anbefalinger, vil en risikere endringer i strukturen til treet, eller skape uønskede reaksjoner i fargestoffene og/eller etterbehandlingen av produktene. Damp kan f.eks skape en anelse rosa farge, på bøke-tre. Damp endrer også egenskapene til finér. UV-stråling kan forårsake fargeforskjeller på tre- og finèrdelen av samme produkt.

Oksidasjon forårsaket av UV-stråling vil være forskjellig på en bordplate sammenlignet med en mer skult panelplate. Disse endringene er det ikke mulig å be om kompensasjon for. Trær som er et naturlig materiale, puster og reagerer på omgivelsene og er følgelig utenfor vår kontroll.

Væsker fungerer negativt på overflaten av treprodukter, bløtlegging /fukt forårsaker flekker, merker eller glassringer. Derfor, alle sølte væsker skal tørkes av med en gang. Lakkert eller oljet overflate kan også endre farge eller bli skadet av at man plasserer eksempelvis en varm krukke på bordplaten. Dette kan forebygges ved bruk av isolasjonsmatter under varme gryter eller boller og lignende.

En annen naturlig miljøreaksjon er fargeendring i produkter med manuelt bøyde tredeler, som f.eks ryggstøtten. De bøyde delene kan også bli påvirket under transport, noe som kan resultere i liten tilsynelatende defekt på produktet. Dette er ikke en produktdefekt, denne tilstanden blir løst ved å sitte på den.

Spørsmål Behandling av lakkerte topper
Svar

Lakkert overflatefinish krever vanligvis ikke en spesiell type vedlikehold. Støvtørk deler av produktet med en myk, ren og tørr klut av bomull, lin eller skinn. Tørk lett med kluten for å unngå polering av overflaten. Tørk av sølte væsker umiddelbart. Ikke la store flekker tørke på overflaten, men fjern dem umiddelbart med fuktet bomullsklut og tørk deretter det behandlede området. Rengjøring og behandling med spesial møbel-vaskemidler er ikke nødvendig. Om du derimot bruker dem, bør du følge instruksjoner for bruk av produsenten av middelet, og teste dem først på et mindre synlig område. Bruk aldri konsentrater eller slipemidler som vaskemidler. Dette kan skrape opp og skade lakkert overflate. Bruk aldri møbelpolish eller andre produkter som inneholder  olje eller voks på en matt overflate, da dette vil lage ujevne flekker.

Spørsmål Oljet overflatebehandling
Svar

Oljebehandlede produkter krever regelmessig pleie og normalt, skånsomt bruk. Støvtørk deler av produktet med en myk, ren og tørr klut av bomull, med spritfri materiale.

Tørk sølte væsker fra overflaten umiddelbart med et tekstil- eller papirhåndkle. Tørk deretter overflaten med en vridd klut i retning av trefiberene og tørk umiddelbart. Ikke la store flekker tørke på overflaten, men fjern umiddelbart og tørk av området ved hjelp av samme fremgangsmåte. Det anbefales å sjekke oljede møbler regelmessig og behandle dem med en nytt lag olje når det er nødvendig. Tre kan absorbere olje ujevnt under produksjon og overflaten kan derfor føles grovere ved berøring eller porøs noen steder. Oljen i seg selv tørker naturlig ut. Grove og slitne flekker, glansete kanter, flekker, mindre riper, skitt fra sko etc. kan repareres med et nytt oljelag.

Om du bruker andre behandlingsmidler for overflatebehandling, følg produsentens anvisninger og test produktet på et mindre synlig område.

Fremgangsmåte oljing :

-Puss skadet område med jevnt trykk med et fint sandpapir i retningen av trefiberen.

-Fjern forsiktig støvet fra overflaten.

-Hell et tynt, jevnt lag av olje på overflaten med en svamp eller bomullstøy.

-Etter ca 15 minutter, tørk overflødig olje med en tørr bomullsklut.

-La overflaten tørke i minst 12 timer.

-I tilfelle omfattende skade på overflate, gjenta prosedyren.

-Bruk aldri konsentrater, slipemidler eller vaskemidler som kan skade overflaten.

Spørsmål Polstrede møbler
Svar

Teksturen på møbeltrekkene skiller seg fra tekstur på tekstiler som brukes til klær og kan ikke vaskes i de fleste tilfeller. Solskinn, varmestråling fra ovn, eller kald og tørr luft

av klimaanlegg forårsaker tørking av fibrene, som igjen reduserer fibrenes fleksibilitet-, fasthet og fargenivå. Støv og sandpartikler kan slipe på tekstilene som ødelegger fibren. Svette, fett fra hud eller stoffer man finner i kosmetiske produkter kan gi flekker på stoffets overflate eller reagere med pigmentene som brukes i stoff-farging. Disse effektene, i motsetning til flekker av væsker, kan bidra til å fremskynde aldringen av materialet. Under påfølgende bruk, kan moderate bretter eller folding av polstringmaterialet forekomme. I løpet av bruksperioden kan fysisk friksjon mot tekstilene, forårsake slitasje. Disse konsekvenser er gitt av egenskapene til stoffet eller grunnet polstringsteknologien og er ikke grunnlag for erstatning/garanti. Lyse nyanser av stoffer, kunstig eller naturlig lær, kan bli farget når det er i kontakt med andre materialer (ikke-fargede tekstiler, denim, aviser, blader osv.)

I tilfelle misfarging, er det følgelig ikke grunnet lav kvalitet på stoffet og stoffet kan følgelig heller ikke søkes erstatning for.

Naturlær er en veldig populær polstring som er mykt og varmt å ta på, har en fin, karakteristisk lukt og er slitesterk. Kvaliteten avhenger av dyrets omgivelser og foring, så vel som lærbehandlingen under produksjon av stoffet. Små «feil» som oppstår under dyrets levetid og som kan merkes i teksturen, som rynker, blodårer, arr,riper etc. ses på som noe naturlig og dermed tillatt fra vår side og er et bevis på at kvaliteten på læret er ekte og unikt. Eventuelle «feil» blir eliminert fra skjæringsmønsteret for å sikre maksimal kvalitet på møbeltrekket.

Spørsmål Stoff- og kunstskinn behandling
Svar

Fjern støv regelmessig med en støvsuger på lav sugekraft og gre deretter overflaten med en myk børste i tråenes retning. Tørk stoffene fra tid til annen med en fuktet hvit bomullsklut eller pusseskinn, for å forhindre overdreven tørking av fibrene pga tørr luft i rommet. Tørk sølte væsker fra overflaten umiddelbart med hvit bomull eller papirhåndkle. Ikke smøre ut væsken på overflaten mer en nødvendig. Ikke la urenheter tørke på overflaten, men fjern dem umiddelbart. Mindre urenheter kan rengjøres med lunkent vann (opptil 30°C) med et skånsomt vaskemiddel. Ikke skrubb hardt, men tørk dem forsiktig ut med fuktet svamp. Tørk av flekker fra kanten mot midten (eller i trådens retning) for å unngå å gjøre dem større. Ikke fukte for mye vann på stoffet, da det kan trekke inn i stoffet. Tørk overflødig fukt med en tørr klut en siste gang. La overflaten tørke i romtemperatur, Ikke tørk det under solen, i nærheten av varmekilder, hårføner etc. Gre det tørre stoffet med en myk børste i trådens retning. Ved alvorlig misfarging, bruk tørt skum, en stoffrenser eller kjemikalierenser i henhold til symbolet på stoffet. Ved bruk av skumshampo bør en følge nøye instruksjonene til vaskemiddelets produsent. Et vaskebyrå kan også leies inn for rengjøring, om en ikke ønsker å gjøre det internt. Loing kan fjernes ved bruk av en fin børste. Syntetiske fibre er fastere og lo kan derfor fjernes med forsiktig skjæring ved bruk av saks eller kniver. Aldri riv av tråder. Nye løse tråder kan oppstå igjen, senere, etter at det er fjernet.

Kunstskinn er vanligvis lett å rengjøre. Fjern støv regelmessig med støvsuger på lav styrke eller med en våt bomullsklut. Tørke sølte væsker umiddelbart med tørr bomulls- eller papirhåndkle. Ikke la flekken tørke på overflaten, men fjern den fra overflaten umiddelbart med lunkent vann. Tørk deretter overflaten forsiktig med en fuktet bomullsklut og tørk med et tørt håndkle.

Spørsmål Ekte skinn – behandling
Svar

Fjern støv regelmessig med støvsuger på lav styrke eller med en våt bomullsklut Tørk sølte væsker umiddelbart med tørr bomulls- eller papirhåndkle. Ikke la flekken tørke på overflaten, men

Fjern dem umiddelbart fra overflaten med lunkent vann. Tørk deretter overflaten forsiktig med en fuktet bomullsklutt og tørk med et tørt håndkle. Med en gang væsken trekker inn i læret så kan flekken være umulig å fjerne. Avansert skinnrengjøring anbefales å bli gjort 2-4 ganger i året, avhengig av intensiteten på bruk av møblene. Når du bruker noen av disse rengjøringsmidlene, følg produsentens anvisninger og test produktet på mindre synlige områder først.

Bruk aldri kjemiske løsemidler eller fjernere (aceton, benzen, trikloretylen) eller slipende rengjøringslim på stoffer, kunstig og naturlige lær. Bruk aldri polering av olje- eller voksbaserte produkter for rengjøring av kunstskinn som kan gi ujevn glans og flekker på overflaten. Ved rengjøring, unngå kontakt mot tredelene av produktet. Ikke bruk varmt vann eller damprensere på stoffet og ikke utsett tredelene for overdreven fuktighet og varme.

Spørsmål Greit å vite om ditt møbel
Svar

Mot slutten av møbelets levetid, skal du behandle det som avfall, lever det til en miljøstasjon. Vennligst følg alle instruksjonene og anbefalingene angitt i dette dokumentet. Regelmessig profesjonell møbelpleie, vil forlenge produktets levetid. I tillegg vil regelmessig pleie være nødvendig for å benytte deg av garantien din. I tilfeller der det er opplagt at ovennevnte instrukser og anbefalinger ikke er fulgt opp, vil ikke garantien gjelde.