Det å velge riktig storkjøkkenløsning og riktig utstyr er avgjørende for effektiviteten til bedriften din. Enten du starter en ny restaurant, oppgraderer ditt eksisterende kjøkken, eller åpner et cateringfirma, er det viktig å velge riktig storkjøkkenløsning som passer dine behov. Hvilket utstyr trenger du? Hvordan utnytte plassen riktig? Og hvor mye koster det egentlig? La oss ta deg gjennom 9 tips til et effektivt storkjøkken. 

1. Forstå behovene til ditt storkjøkken

Før du kan velge deg riktig storkjøkkenløsning, er det viktig å finne ut hvilke behov dere har. Så, hvordan kan du avdekke disse behovene? Med disse tre spørsmålene kommer du deg godt på vei:

 • Hva slags mat skal du tilberede? Det er viktig å vurdere menyen din nøye. Skal du lage gourmetretter, hurtigmat, eller spesialiserer du deg på tradisjonelle retter? Ulike typer mat krever ulikt utstyr og kjøkkenoppsett.
 • Hvor mange måltider skal du produsere daglig? Volumet av mat som skal produseres vil direkte påvirke valg av utstyr og utforming av kjøkkenet. Et kjøkken som produserer 50 måltider om dagen har helt andre behov enn et som produserer 500 måltider om dagen.
 • Hvilken type servering tilbyr du? Din serveringsmetode – enten det er buffet, a la carte, catering, eller hurtigservering – vil det ha stor betydning for utformingen av storkjøkkenet. For eksempel trenger et buffetkjøkken kanskje mer plass til oppbevaring og tilberedning av store mengder mat, mens et a la carte-kjøkken krever mer fleksibilitet og tilberedningsutstyr for individuelle retter.
tre ulike illustrasjoner på løsninger for storkjøkken

2. Hvor mye koster et storkjøkken?

Kostnaden for et storkjøkken varierer avhengig av størrelse, utstyr og spesifikasjoner, men kan være alt fra noen hundre tusen til flere millioner kroner.  Et godt og realistisk budsjett hjelper deg med å forstå hva du har råd til og sikrer at du ikke overskrider økonomiske rammer. Her er noen viktige ting du bør se på og vurdere når du setter opp budsjettet:

3 tips til realistisk budsjett for storkjøkken:

 • Inkluder kostnader for utstyr, installasjon, vedlikehold og opplæring: Husk at du må ta med alle relevante kostnader. Dette inkluderer ikke bare kostnadene for selve utstyret, men også installasjonskostnader, vedlikehold og eventuelle opplæringsprogrammer for ansatte.
 • Sammenlign priser fra ulike leverandører: For å få best mulig pris og kvalitet på utstyret, er det viktig å innhente tilbud fra flere leverandører. Sammenlign prisene nøye og vær oppmerksom på hva som er inkludert i hvert tilbud.
 • Husk å ta høyde for langsiktige kostnader som energiforbruk og reparasjoner: Når du velger utstyr, bør du også vurdere de langsiktige kostnadene. Dette inkluderer energiforbruket til utstyret, som kan påvirke driftskostnadene betydelig.

3. Effektiv plassering og innredning

God utnyttelse av plass og en nøye planlagt innredning er viktig for å få god flyt i arbeidet på storkjøkkenet. En gjennomtenkt løsning forbedrer produktiviteten, reduserer unødvendige bevegelser og bidrar til et tryggere arbeidsmiljø. Dette er viktig å tenke på når du planlegger oppbyggingen av et storkjøkken:

Smart bruk av plass:

 • En god planløsning sikrer en effektiv arbeidsflyt: Det er viktig å designe kjøkkenet på en måte som muliggjør en jevn flyt av arbeid fra en stasjon til en annen.
 • Planlegg plasseringen av nøkkelutstyr som ovner, kjøleskap og forberedelsesområder: Tenk nøye gjennom hvor du plasserer de viktigste komponentene i kjøkkenet.
 • Tenk på fremtidige behov og mulighet for utvidelser: Når du planlegger kjøkkenet, bør du også vurdere fremtidige behov og potensialet for vekst.
Storkjøkken med god utnyttelse av plassen; arbeidsbenker, oppbevaring, oppvaskstasjon og varmelamper som holder maten varm
Effektiv arbeidsflyt i storkjøkken: Optimal plassutnyttelse og nøye planlagt innredning forbedrer produktiviteten og sikkerheten.

4. Valg av storkjøkkenutstyr

For å få et velfungerende storkjøkken, er det viktig å velge riktig utstyr. Hvert utstyr har sin spesifikke funksjon i kjøkkenet, og det rette utstyret kan gjøre arbeidet både enklere og bedre.

Nødvendig utstyr for et funksjonelt storkjøkken:

 • Kokeutstyr: Ovner, komfyrer og frityrkokere er hjørnesteinene i et storkjøkken.
 • Kjøleutstyr: Kjøleskap, frysere og kjøledisker er essensielle for å oppbevare matvarer trygt og hygienisk.
 • Forberedelsesutstyr: Kuttemaskiner, blandere og arbeidsbenker er viktige forberedelsesverktøy i ethvert kjøkken.
 • Oppvaskutstyr: Effektiv oppvaskmaskin for storkjøkken og vaskestasjoner er avgjørende for å holde kjøkkenet rent og organisert.
 • Kaffetraktere for storkjøkken: En god kaffetrakter er essensiell for mange storkjøkken, spesielt i restauranter og kafeer hvor kaffe er en viktig del av tilbudet. Velg en kaffetrakter som kan håndtere store volum og som er enkel å rengjøre og vedlikeholde.
 • Varmeholding: Varmeholdingsutstyr som varmeskap og varmelamper holder maten varm og klar til servering, og sikrer at maten holder riktig temperatur.
 • Eksponeringsutstyr: Glassmontere, buffetstasjoner og salatbarer presenterer mat på en attraktiv måte og gjør maten mer tilgjengelig for kundene.
Godt organisert storkjøkkenutstyr på benk og vegg
Riktig utstyr til storkjøkken: Effektivt kokeutstyr, kjøleutstyr, forberedelsesutstyr, oppvaskmaskiner og kaffetraktere sikrer et velfungerende kjøkken.
Oppvaskstasjon som er godt tilpasset plassen på storkjøkkenet
Optimal vaskestasjon tilpasset ditt storkjøkken: Flere soner og effektiv oppvaskmaskin gir et rent og organisert kjøkken.

5. Energieffektivitet og miljøhensyn

Å velge energieffektivt utstyr og implementere miljøvennlige rutiner er ikke bare bra for miljøet, men det kan også redusere driftskostnadene betydelig.

Viktigheten av energieffektivitet på storkjøkken:

 • Se etter utstyr med miljøvennlige sertifiseringer og energimerking: Når du velger utstyr, se etter produkter som er sertifisert for å være miljøvennlige.
 • Implementer rutiner for å minimere energibruk: Innfør daglige rutiner som bidrar til å redusere energiforbruket.
9 tips til et effektivt storkjøkken | NICHE Interiør & Storkjøkken
Energieffektivt storkjøkkenutstyr: Moderne produkter med miljøvennlige sertifiseringer bruker mindre strøm og reduserer driftskostnadene betydelig.

6. Sikkerhet og hygiene

Det er viktig å holde høy standard på sikkerhet og hygiene i et storkjøkken for å sikre både personalets sikkerhet og matsikkerheten. Det er lurt å gjøre seg opp noen meninger over hvilket gulv du velger, som både er lett å rengjøre, er slitesterkt og sklisikkert. Og hvordan du skal sikre at kjøkkenet oppfyller alle krav til matsikkerhet, fra korrekt håndtering av råvarer til rene og trygge arbeidsforhold.

Sikkerhetsstandarder og hygieneprotokoller på storkjøkken:

 • Sørg for at utstyret oppfyller alle sikkerhetskrav: Alt utstyr i storkjøkkenet må oppfylle de nødvendige sikkerhetsstandardene.
 • Implementer strenge hygieneprosedyrer for å sikre matsikkerhet: Hygieneprosedyrer bør være strenge og følges nøye for å forhindre matforgiftning og andre helsefarer.
 • Opplæring av personalet i sikker bruk av utstyr: Personalet må få grundig opplæring i hvordan man bruker utstyret trygt og effektivt.

7. Vedlikehold og service

Regelmessig vedlikehold er nødvendig for å forlenge levetiden til utstyret og sikre at det fungerer effektivt. 

Tips til hvordan levetiden til storkjøkkenutstyret kan forlenges:

 • Sett opp en vedlikeholdsplan: En vedlikeholdsplan hjelper deg med å holde oversikt over når og hvordan utstyret skal vedlikeholdes.
 • Velg leverandører som tilbyr god kundeservice og support: Når du kjøper utstyr, velg leverandører som tilbyr god kundeservice og teknisk support.
 • Ha et budsjett for uforutsette reparasjoner: Uforutsette reparasjoner kan være kostbare, så det er viktig å ha et budsjett for dette.
9 tips til et effektivt storkjøkken | NICHE Interiør & Storkjøkken
Regelmessig vedlikehold av storkjøkkenutstyr: En godvedlikeholdsplan og et budsjett for uforutsette reparasjoner forlenger utstyrets levetid og sikrer effektiv drift.

8. Fremtidssikring av kjøkkenet

For å sikre at kjøkkenet ditt er forberedt på fremtidige behov og trender, bør du planlegge for teknologiske oppgraderinger og mulig utvidelse.

Tips til hvordan du  planlegger for storkjøkkenets fremtid:

 • Vurder teknologiske oppgraderinger og automatisering: Teknologi utvikler seg raskt, og det kan være lurt å investere i ny teknologi og automatisering for å forbedre effektiviteten og redusere arbeidskostnadene.
 • Hold deg oppdatert på nye trender innen storkjøkkenutstyr: Følg med på de nyeste trendene og innovasjonene innen storkjøkkenutstyr.
 • Planlegg for mulig ekspansjon av virksomheten: Når du designer kjøkkenet, tenk på muligheten for fremtidig vekst.
9 tips til et effektivt storkjøkken | NICHE Interiør & Storkjøkken
Fremtidssikring av storkjøkken: Planlegg for teknologiske oppgraderinger, automatisering og ekspansjon for å møte fremtidige behov og trender.

9. Sjekkliste for kjøpsbeslutning

En enkel sjekkliste kan hjelpe deg med å ta en informert beslutning når du velger storkjøkkenløsning.

Tips til en enkel sjekkliste:

 • Har du vurdert alle aspektene nevnt ovenfor? Gå gjennom de tidligere nevnte punktene for å sikre at du har tatt hensyn til alle viktige faktorer.
 • Har du fått tilbud fra flere leverandører? Sammenlign tilbud fra ulike leverandører for å sikre at du får best mulig pris og kvalitet.
 • Har du fått rådgivning fra eksperter? Konsulter med eksperter i bransjen for å få profesjonell rådgivning og sikre at du tar de beste beslutningene for din virksomhet.


Vi hjelper deg med effektive storkjøkkenløsninger

Å velge riktig storkjøkkenløsning krever nøye vurdering av mange faktorer. Ved å følge denne guiden, er du bedre rustet til å ta det beste valget for din bedrift. Ikke nøl med å kontakte oss for hjelp med planlegging, tegning, utstyrsvalg og montering av storkjøkkenløsninger. Vi sørger for at ditt storkjøkken oppfyller alle krav og standarder.

Populære storkjøkkenartikler: